Crea Line

Boetseren en creëren

Auteur Eveline

In 1992 ben ik begonnen met het geven van Fimo cursussen en workshops.
Toen ik in 1994 een klein winkeltje opende met alle klei en benodigdheden, ontmoette ik ook veel mensen van buiten af, die erg geïnteresseerd bleken te
zijn in mijn Fimo creaties. Er kwam steeds vaker de vraag waarom ik geen boeken ging maken met Fimo werkstukjes erin.

Mijn man Kees heeft toen contact opgenomen met uitgeverij Cantecleer, gespecialiseerd in het uitgeven van hobbyboeken. De uitgever vond mijn werk wel geschikt om in een boekje te zetten en vroeg me of ik een boekje zou kunnen maken met allerlei Hollandse tafereeltjes erin.

 

Ik ben hard aan de slag gegaan en vond het reuze spannend toen mijn boek uitkwam! De titel van mijn eerste boek is "Ik hou van Holland in Fimo".
Dat was in september 1996. We hebben toen een hele leuke boekpresentatie gehouden in verenigingsgebouw "De Bron" in Nieuw-Vennep.
Mijn eigen boekje! Geweldig!

 

Al heel lang leek het mij leuk om een huis te maken dat helemaal uit klei bestaat. De uitgeverij gaf me fiat voor het maken van een boekje hierover, Eveline's Fimohuis. Het casco van het huis bestond uit 2 houten kistjes. Verder was het het huis helemaal gemaakt van Fimo, de bekleding van de vloeren,wanden én de meubeltjes, alles Fimo. Dit boek kwam uit in het najaar van 1997

 

Fimoklei kwam op de markt in een transparante uitvoering. Gekleurde klei die na het bakken licht doorschijnend bleef. Dit was wel een reden voor het maken van een nieuw boekje vond ik. Allerlei werkstukjes om windlichtjes heel en op lampen, kortom alles waaraan je goed kon zien dat deze klei transparant was na het bakken. Dit Doe boekje lag in de winkel in het najaar van 1998.

 

De uitgeverij was inmiddels bezig met kaarten- en borduurboekjes over Winnie de Poeh. Ze hadden een contract afgesloten met Disney voor het maken van Disney boekjes. Ik hoorde hiervan en gaf aan bij mijn uitgever dat ik Winnie de Poeh en zijn vriendjes wel van Fimo wilde maken. Zou dat niet leuk zijn voor een boek?! Het heeft een flinke tijd geduurd voordat ik samen met uitgever Anja Timmerman afreisde naar Brussel naar The Disney Company. De art director daar bekeek mijn reeds gemaakte Winnie's met kritisch oog en vond dat er nog wel wat aan geschaafd moest worden, maar dat Disney er daarna wel zijn goedkeuring aan wilde geven........!!
Je snapt het al, ik heb nog nooit zo mijn best gedaan om Winnie en zijn vriendjes zo te maken als Disney dat voor ogen had. En toen kwam mijn boek uit in september 2001. Ik ben nog nooit zo trots geweest op mijn Fimo werk als die dag. Ik had echt een Disneyboek gemaakt!!

Na het 1e Disneyboek had ik de smaak te pakken! Omdat ik Winnie, Knorretje, Teigetje en Iejoor in het 1e boek stap voor stap had uitgelegd, was het natuurlijk geweldig om ook de rest van Winnie's vriendjes in een 2e boekje uit te werken. In dit gele boek stonden Kanga, Roe, Uil en Konijn stap voor stap afgebeeld en natuurlijk leuke tafereeltjes waar alle Poeh vriendjes aan bod kwamen. Dit boek zag in het najaar van 2003 het levenslicht.

Wat ik heel erg betreurde was dat de uitgeverij het contract met Disney beëindigde, waardoor aan het Disneyboeken avontuur voor mij ook een einde kwam. Ik heb echt alles geprobeerd om nog meer Disneyboeken te maken, maar heb daar een uitgever voor nodig die de Disneyrechten heeft en die heb ik niet kunnen vinden wat ik echt heel jammer vindt.
 Samenwerken met Disney is ook niet eenvoudig.... 

Ondanks het feit dat ik steeds allerlei figuurtjes ben blijven boetseren, kwam ik ook in aanraking met sieraden van Fimoklei. Ik ben me meer gaan verdiepen in deze tak van de Fimohobby en gaf bij de uitgever aan dat ik wel een boekje wilde maken hierover, maar dan met echte stap voor stap foto's erin. De uitgever ging akkoord en ik maakte zelf de stap voor stap foto's die in dit boekje staan. Ik was toen één van de eerste auteurs dit soort foto's zelf maakte.

Het sieradenboekje Fantastisch Fimo was bijzonder gewild en de uitgeverij zag een 2e sieradenboekje wel zitten. Weer met de populaire stap voor stap foto's erin. Het was najaar 2008.

Ik had de smaak te pakken van het sieraden maken en de uitgeverij was er ook wel van gecharmeerd. Mijn eerdere 2 boeken waren goed verkochten er werd me gevraagd een boek te maken van 80 pagina's dik, full colour en ook weer met stap voor stap foto's erin. 80 pagina's is behoorlijk veel voor een hobbyboek, maar ik wilde wel graag weer aan de slag. Versier jezelf kwam uit in het najaar van 2011.

Najaar 2012. Fimo om van te smullen? Ja inderdaad. Een boek gevuld met koekjes, taartjes, cupcakes, bonbons en nog meer snoeperijen, allemaal van Fimo gemaakt. Weer een boek van 80 pagina's, was heel veel werk maar erg leuk om te maken. Het was zo heel anders dan alle andere dingen die ik tot dusver gemaakt had! Er waren voor dit boekje echt superfans, die met dit boek erbij begonnen met kleien, maar mijn trouwe Fimo sieradenfans vonden het wel aardig...........

Het maken van boeken is nu een beetje tot stilstand gekomen. Ik heb nog wel een Hobby Dols boekje gemaakt, met Gingerbread Fimo huisjes erin
(zie hierboven). Een leuk klein boekje met stap voor stap uitleg over het maken van holle huisjes waar je lichtjes in kunt laten branden.

De vraag naar hobbyboeken is wat afgenomen, zeker na de ontwikkeling die internet heeft doorgemaakt. Internet is een prachtig medium, maar niet voor de makers van hobbyboeken....maar wie weet, komt er toch nog wel weer eens een boek van me op de markt. Ik heb gelukkig nog steeds ideeën genoeg voor nieuwe sieraden en figuurtjes. Ik zit zeker niet stil en heb gelukkig steeds weer nieuwe inspiratie om lekker aan de slag te gaan met de polymeerklei.

Want ik moet het wel zelf leuk vinden om met polymeerklei te blijven werken.
Maak je daar maar geen zorgen over, dat zit wel goed.....